Dojoların genellikle yazılı kuralları bulunmaz. Bütün kuralları yazıya dökmek mümkün değildir. Bir dojoda eğitim alan birey etrafındakilerin davranışlarını gözlemleyerek neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlayabilir. Kurallar örnek olunarak ve sözlü bir şekilde aktarılır. Bu bölümde bilinmesi gereken bazı temel bilgileri yazıya dökmek istedik.

Rei

Kendo REI (saygı,selam) ile başlar ve REI ile biter. Bu sürekli dikkat etmeniz gereken, en önemli kuraldır. Bu cümlenin anlamı ifadesinden daha derindir. Yani yalnızca dojoya girdiğinizde shomen’e verilmesi gereken selam,  her eşleşmenizin başında ve sonunda partnerinize verdiğiniz selam ve dojodan çıkarken yine shomen’e verdiğiniz selamdan ibaret değildir. Tabii ki bu sayılanların nizami olması gerekliliği çok önemlidir. Fakat saygı çok daha fazlasını içerir. Saygı kişinin kendinde başlar. En basiti dojoya zamanında gelmeniz çalışma arkadaşlarınıza olan saygınızdır. Giysinizin temiz ve tertipli olması gerekir. Bu aslında günlük hayatımız için de aynı şekilde geçerlidir. Üzerimizdekilerle başlayan saygı, kendimizden kıdemce büyüklere(senpai) ve küçüklere(kohai)  olan tüm davranışlarımıza da yansımalıdır. Senpailerimizin uyarılarını dikkate almalı ve komutlarını sorgusuz uygulamalı, kohailerimizin gelişimleri için elimizden geleni yapmalıyız.

Eski zamanlarda kılıç samurayların en değerli mülküydü. Bu nedenle kılıca saygı da son derece önemli bir gelenek olarak günümüze dek gelmiştir. Kılıca yaslanmak veya onu fırlatmak, keskin kısmını yere değdirmek, hoş karşılanmayan davranışlardır. Kılıca da gereken saygıyı göstermek önemlidir.

Saygının bir başka unutulmaması gereken unsuru kendimize olan saygımızdır. Başladığımız bir işi bitirmek, tüm zorluklara rağmen devam etmek, asla vazgeçmemek, sürekli gelişmek ve ilerlemek için çabalamak kendimize olan saygının göstergesidir. “Kendo wa rei ni hajimari rei ni owaru” ( Kendo rei ile başlar ve rei ile biter), başından sonuna bu konularda disiplinli olmamız gerekmektedir.

Seiretsu

Dojo kaptanının “seiretsu” komutu, sıraya geçin anlamı taşımaktadır. Olabildiğince çabuk bir şekilde olmanız gereken yere geçmelisiniz. Kıdemce sizden yüksek kimseler sağınızda, düşük kimseler solunuzda olacak şekilde yerinizi bulabilirsiniz. Tereddütte kaldığınız biri varsa, soluna geçmeniz en doğrusu olacaktır. İlk katılımınızda sizden kıdemli kişilerin hareketlerini taklit etmeniz en doğrusudur.

Dikkat etmeniz gerekenler:

  • Dojoya, başlangıç saatinde çalışmaya hazır olacak şekilde, önceden gelmelisiniz.
  • Dojoya girerken ve çıkarken shomen’e belinizden eğilerek selam verin.
  • Dojoya çıplak ayakla girin, aksini yapanı görürseniz kibarca uyarın.
  • Eğer geç kaldıysanız, katılım için o anki en kıdemli (çalışmayı yöneten) kişiden izin alın. Bu durumda bireysel olarak ısının. Eğer çalışmadan erken ayrılmanız gerekiyorsa aynı şekilde izin alın. Bu durumlar mümkün olduğunca nadir olmalıdır.
  • Çalışma boyunca dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin. Anlatılanları izleyin. Diğerleriyle sohbet etmeyin. Elinizden gelenin en iyisini yapın.
  • Kılıcı elinde ayakta duran bir kendokanın her durumda arkasından dolaşmak gerekir. Eğer bu gerçekten mümkün değilse, hafifçe eğilip elinizi ileri uzatarak önünden geçebilirsiniz.
  • Eğer antremanın herhangi bir anında meninizi çıkartmak istiyorsanız öncelikle izin alın.
  • Dersi misafir hoca yönetiyorsa, uzlaşmacı olun ve o an anlattığı şeylere itiraz etmeyin.
  • Asla izin almadan dinlenmeyin ve oturmayın. Duvardan ya da shinaiden destek almayın. Küfür kullanmayın.
  • Shinailerin üzerinden atlamayın ya da onlara çarpmayın.
  • Asla izinsiz veya sizden istenmedikçe bir başka kendokanın eşyalarına dokunmayın.
  • Serbest çalışmalarda mümkünse sizden yüksek seviyelerle çalışın. Asla yüksek seviyeleri boş bırakmayın.
  • Söylenileni anladığınızda “Hai” diyerek cevap verin.
  • Size söylenilen şeyi uygulamaya gayret edin, asla neden yanlış yaptığınızı veya yapamadığınızı açıklamaya çalışarak vakit kaybetmeyin.
  • Çalışmalarda üzerinizde kolye, küpe, yüzük vb. takılar bulundurmayın.
  • Dojo içerisinde sadece seiza ve rahat oturmanıza izin verildiyse bağdaş kurarak oturabilirsiniz. Eğer izleyici değilseniz katiyen banklara oturmamalısınız.
Share →
Yeni başlayanlar
Kendo'ya başlamak için bilmeniz gerekenler.
Dojo kuralları
Dojo'da nasıl davranılması gerekir? Geçmişten günümüze kendoda bulunan görgü kuralları nelerdir?
Çocuklar
Çocuğunuzun kendo öğrenmesini istiyorsanız, gerekli bilgileri burada bulabilirsiniz.